www.urologija.hrHidrokela/spermatokela


I. Općenito o hidrokeli/spermatokeli


Hidrokela, odnosno spermatokela je zapravo nakupljanje tkivne tekućine u mošnji (skrotumu). Može nastati sama od sebe, znači bez jasnog razloga, ali se može javiti i nakon nekih ranijih operativnih zahvata kao što je operacija bruha, odnosno kile ili varikokele.

II. Klinička slika i simptomi hidrokele/spermatokele


Bolesnici se najčešće žale na:

III. Dijagnostika i obrada hidrokele/spermatokele


1. Pregled mošnje (skrotuma)

Tko? - pregled obavlja liječnik specijalista urologije

Gdje?

  1. urolog u urološkoj ambulanti u bolnici
  2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji

Liječnik rukom pregledava mošnju da bi ustanovio veličinu i izgled promjene, odnosno povećanje mošnje. Sam pregled traje oko nekoliko sekundi.


2. Ultrazvuk mošnje (skrotuma)

Tko? - pregled obavlja specijalista urologije ili radiologije

Gdje?

  1. urolog u urološkoj ambulanti u bolnici
  2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji
  3. radiolog na radiologiji u Domu zdravlja
  4. radiolog na radiologiji u bolnici
  5. radiolog u privatnoj radiološkoj ordinaciji

Ultrazvuk mošnje (UZV) je metoda gdje se koristeći UZV aparat prikazuje mošnja i u njoj hidrokela, odnosno spermatokela. Bolesnik leži na leđima, te mu se UZV pregled radi preko mošnje, koristeći ultrazvučnu sondu i traje oko minutu.


Slika 1: Hidrokela uz testis.

 Hidrokela uz testis.Napomena: u tekstu su navedene pretrage koje se mogu raditi kod hidrokele/spermatokele. To ne znači da su sve one neophodno potrebne, odnosno da ne postoje još neke pretrage koje nisu gore navedene, a koje se mogu raditi kod ove bolesti. Konačnu odluku o tome donijeti će izabrani urolog u dogovoru s bolesnikom.

IV. Liječenje hidrokele/spermatokele


Liječenje hidrokele, odnosno spermatokele ovisi o njihovoj veličini, odnosno o tome koliko ta veličina smeta bolesnika. Ukoliko nisu velike, dovoljne su povremene kontrole, međutim ukoliko su velike i ako smetaju bolesnika mogu se liječiti operativnim zahvatom.


1. Otvorena operacija hidrokele/spermatokele

Tko? - liječnik specijalista urologije

Gdje? - u bolnici

Bolesnik se prima u bolnicu i nakon što je anesteziran spinalnom anestezijom napravi se mali rez (nekoliko cm) na onoj strani mošnje gdje je hidrokela, odnosno spermatokela. Kroz rez se pristupi na hidrokelu, koja se isprazni (evakuira se tekućina), a ovojnice hidrokele se odstrane i prešiju, dok se spermatokela evakuira (odstrani) iz skrotuma. Operacija traje oko 45 minuta, a bolesnik ide kući nakon 2 dana. Treba se javiti na kontrolu izabranom urologu.


Slika 2.1: Otvorena operacija hidrokele, mobilizacija hidrokele iz skrotuma.

Otvorena operacija hidrokele, mobilizacija hidrokele iz skrotuma.Slika 2.2: Otvorena operacija hidrokele, punkcija hidrokele iglom.

Otvorena operacija hidrokele, punkcija hidrokele iglom.Slika 2.3: Otvorena operacija hidrokele, otvaranje hidrokele.

Otvorena operacija hidrokele, otvaranje hidrokele.Slika 2.4: Otvorena operacija hidrokele, prešivanje ovojnica hidrokele nakon što su se resecirale (odstranile).

Otvorena operacija hidrokele, prešivanje ovojnica hidrokele nakon što su se resecirale (odstranile).Slika 2.5: Otvorena operacija hidrokele, izgled pred kraj operacije.

Otvorena operacija hidrokele, izgled pred kraj operacijeSlika 2.6: Otvorena operacija hidrokele, zatvarenja rane, uz postavljenje "lašvice".

Otvorena operacija hidrokele, zatvarenja rane, uz postavljenje2. Punkcija hidrokele/spermatokele

Tko? - liječnik specijalista urologije

Gdje? - urološka dnevna bolnica

Ukoliko se radi o starijim bolesnicima koji su lošeg općeg stanja, te zbog toga nisu pogodni za operativni zahvata može se raditi i punkcija hidrokele/spermatokele iglom. U lokalnoj anesteziji, kroz kožu skrotuma se napikne hidrokela, odnosno spermatokela i tekućina se špricom izvuče iz mošnje. Ovo je brz i jednostavan način liječenja, ali kod određenog broja bolesnika, može ponovno doći do nakupljanja tekućine, te je nakon nekog vremena potrebno ponoviti ovaj zahvat.

V. Zaključak


Hidrokela, odnosno spermatokela je nakupljanje tkivne tekućine u mošnji. Može se javiti sama od sebe, ali se može javiti i nakon operacije bruha, odnosno kile ili varikokele. Ukoliko se radi o velikoj hidrokeli/spermatokeli koja smeta bolesnika savjetuje se operativno liječenje.

Nazad na vrh stranice !

Pitanja i odgovori !!!