www.urologija.hrKarcinom (rak) mokraćne cijevi (uretre)


I. Općenito o karcinomu mokraćne cijevi


Karcinom mokraćne cijevi je rijetka bolest. Uglavnom se javlja kod muškaraca u starijoj životnoj dobi. Kao i kod ostalih karcinoma jasan uzrok bolesti nije poznat i vjerojatno se radi o posljedicama utjecaja okoline, ali i genetskih čimbenika. Neke studije su pokazale da bi humani papiloma virus (HPV-16) mogao imati ulogu u nastanku karcinoma mokraćne cijevi.

II. Klinička slika i simptomi karcinoma mokraćne cijevi


Bolesnici se uglavnom žale na:

III. Dijagnostika i obrada karcinoma mokraćne cijevi


1. Pregled penisa

Tko? - liječnik specijalista urologije

Gdje?

 1. urolog u bolnici
 2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji

Prvo je potrebno pregledati penis, odnosno mokraćnu cijev. Može se napipati zadebljanje u području mokraćne cijevi koje može odgovarati karcinomu. Da bi se postavila dijagnoza karcinoma mokraćne cijevi potrebno je napraviti biopsiju.


2. Digitorektalni pregled prostate

Tko? - pregled obavlja liječnik specijalista urologije

Gdje?

 1. urolog u urološkoj ambulanti u bolnici
 2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji

Liječnik kažiprstom ulazi u završni dio debelog crijeva i pipa prostatu da bi odredio njezinu veličinu i elastičnost, odnosno tvrdoću, te ograničenost prema okolnom tkivu. Pregled je neugodan za većinu bolesnika, ali kratko traje (oko 10 sekundi). Ovaj pregled se radi kod bolesnika s karcinomom mokraćne cijevi da bi se ustanovila eventualna proširenost karcinoma prema prostati, odnosno debelom crijevu. Kod žena liječnik palpira mokraćnu cijev kroz rodnicu.


3. Biokemijska analiza mokraće (urina)

Tko? - bolesnik se u zdravstvenoj ustanovi pomokri u posudicu, mada se može pomokriti i kod kuće (posudica se može kupiti u ljekarni)

Gdje? - analiza mokraće se radi u:

 1. biokemijskom laboratoriju u bolnici
 2. biokemijskom laboratoriju u Domu zdravlja
 3. privatnom biokemijskom laboratoriju

Mokraća se gleda pod mikroskopom, te se određuje prisutnost upalnih stanica (leukocita) i crvenih krvnih stanica (eritrocita), može se također odrediti i prisutnost glukoze (šećera u mokraći), te nekih drugih molekula. Nalaz može biti gotov u roku od 10-tak minuta.


4. Mikrobiološka analiza mokraće (urina)

Tko? - bolesnik se u zdravstvenoj ustanovi pomokri u posudicu, mada se može pomokriti i kod kuće (posudica se može kupiti u ljekarni)

Gdje? - analiza mokraće se radi u:

 1. mikrobiološkom laboratoriju u Domu zdravlja
 2. mikrobiološkom laboratoriju u bolnici
 3. privatnom mikrobiološkom laboratoriju

Pretragom se određuje broj i vrsta mikroorganizama u mokraći, a to je važno zbog antimikrobne terapije. Za dobivanje ovog nalaza potrebno je od 3-5 dana.


5. Citologija mokraće (urina)

Tko? - bolesnik se u zdravstvenoj ustanovi pomokri u posudicu, mada se može pomokriti i kod kuće (posudica se može kupiti u ljekarni)

Gdje? - analiza mokraće se radi u:

 1. u citološkom laboratoriju u bolnici
 2. u privatnom citološkom laboratoriju

Bolesnik daje mokraću 3 dana za redom. Mokraća se gleda pod mikroskopom, te se određuju vrste stanica u mokraći. Normalno se u mokraći nalaze stanice pločastog i prijelaznog epitela, međutim ukoliko se nađu atipične, odnosno maligne stanice moguće je da bolesnik ima karcinom mokraćnog mjehura, te je potrebna daljnja obrada.


6. Uretrocistoskopija

Tko? - liječnik specijalista urologije

Gdje?

 1. urolog u urološkoj ambulanti u bolnici
 2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji

Bolesnik legne na leđa na „urološki stol“ i postavi noge na nogare. Nakon primjene lokalnog anestetika ulazi se specijalnim instrumentom (uretrocistoskopom) u mokraćnu cijev (tamo gdje izlazi mokraća, znači na vrhu glavića penisa kod muškarca, odnosno iznad rodnice kod žena), pa u mokraćni mjehur. Uretrocistoskopija traje oko 1 minutu, u načelu je neugodna, pa čak se može reći i bolna pogotovo, ako se bolesnik ne može opustiti što je često slučaj. Ipak, kod većine bolesnika ne radi se o boli koja bi zahtijevala anesteziju.

Prije uretrocistoskopije potrebno je napraviti mikrobiološku analizu mokraće, odnosno urinokulturu koja mora biti sterilna, također bolesnik mora reći liječniku ukoliko uzima lijekove koji djeluju na zgrušavanje krvi.


7. Uretrografija

Tko? - pregled obavlja liječnik specijalista urologije ili radiologije

Gdje?

 1. urolog u urološkoj ambulanti u bolnici
 2. radiolog na radiologiji u Domu zdravlja
 3. radiolog na radiologiji u bolnici
 4. radiolog u privatnoj radiološkoj ordinaciji

Kod ove pretrage se radi rentgensko snimanje mokraćne cijevi. Zahvat se izvodi bez anestezije, odnosno može se dati lokalna anestezija. Prvo se u otvor mokraćne cijevi ugura tanji kateter nekoliko cm u dubinu, nakon toga se malo napuše balon katetera i daje se jodni kontrast u mokraćnu cijev, te se izvodi slikanje na lijevom i desnom boku. Pretraga traje oko 2 minute i nije ugodna za bolesnika, ali ni pretjerano bolna.


8. Kompjuterizirana tomografska urografija (CT)

Tko? - liječnik specijalista radiologije

Gdje?

 1. radiolog na radiologiji u bolnici
 2. radiolog na radiologiji u Domu zdravlja (ukoliko imaju CT)
 3. radiolog u privatnoj radiološkoj ordinaciji (ukoliko imaju CT)

Kod ove metode slika se dobiva korištenjem rendgenskog zračenja, a onda se rekonstruira pomoću kompjutera. Ukoliko bolesnici nisu alergični na jodna kontrastna sredstva daje im se prije, odnosno tijekom pretrage intravensko jodno kontrastno sredstvo.

CT je bezbolna pretraga koja traje par minuta, a dobivaju se informacije o tumoru mokraćne cijevi, ali i informacije o regionalnim limfnim čvorovima kao i o ostalim organima u zdjelici i trbuhu (prostati, mokraćnom mjehuru i bubrezima).


9. Magnetska rezonanca (MR)

Tko? – liječnik specijalista radiologije

Gdje?

 1. radiolog na radiologiji u bolnici
 2. radiolog u privatnoj radiološkoj ordinaciji (ukoliko imaju MR)

Magnetska rezonanca je metoda slična CT-u, ali nema zračenja. MR se bolje može prikazati sam tumor u mokraćnoj cijevi i ona se smatra metodom izbora za prikaz tumora mokraćne cijevi. Ovom metodom se također kao kod CT-a mogu prikazati limfni čvorovi, prostata, mokraćni mjehur i bubrezi. To je važno zbog procjene proširenosti karcinoma mokraćne cijevi, te zbog planiranja operativnog zahvata, odnosno daljnjeg liječenja.


Napomena: u tekstu su navedene pretrage koje se mogu raditi kod karcinoma mokraćne cijevi. To ne znači da su sve nužne, odnosno da ne postoje još neke pretrage koje nisu navedene, a koje se mogu raditi kod ove bolesti. Konačnu odluku o tome donijeti će izabrani urolog u dogovoru s bolesnikom.

IV. Liječenje karcinoma mokraćne cijevi


Bolesnici se mogu ovisno o samoj bolesti, njihovom općem stanju, ali i o stavu bolesnika prema bolesti ili:

1. operirati:

- 1.1. transuretralna resekcija tumora

- 1.2. otvorena operacija tumora

2. zračiti

3. liječiti lijekovima1. Operacija karcinoma mokraćne cijevi


1.1. Transuretralna resekcija tumora mokraćne cijevi

Tko? - liječnik specijalista urologije

Gdje? - u bolnici

Transuretralna resekcija je zapravo prva operacija koja se izvodi kod tumora mokraćne cijevi. Bolesnika prije operacije mora pregledati anesteziolog (liječnik specijalista anestezije koji će bolesnika anestezirati, odnosno uspavati).

Bolesnika se prima u bolnicu, a zahvat započinje nakon što se bolesnika anestezira spinalnom anestezijom. Specijalnim instrumentom (resektoskopom) se kroz otvor mokraćne cijevi (tamo gdje izlazi mokraća, znači na vrhu glavića penisa kod muškarca, odnosno iznad rodnica kod žena) ulazi u mokraćnu cijev. U načelu se prvo radi biopsija tumora da bi se bilo sigurno o kojoj se vrsti tumora radi. Sam zahvata traje relativno kratko, oko 10 min. Na kraju zahvata postavlja se kateter u mokraćni mjehur. Nakon zahvata, odnosno biopsije mokraćne cijevi bolesnik može ili ostati u bolnici još par dana, pa nakon toga ići kući i ponovno doći na operaciju ukoliko se dokaže karcinoma mokraćne cijevi, ili se može u istom boravku u bolnici nakon što dođe nalaz, raditi otvoreni operativni zahvat uklanjanja mokraćne cijevi i karcinoma.


1.2. Otvorene operacije tumora mokraćne cijevi

Tko? - liječnik specijalista urologije

Gdje? - u bolnici

Postoji više vrsta otvorenih operacija, ovisno o smještaju samog tumora, njegovoj veličini i proširenosti. Ukoliko se tumor nalazi na vrhu penisa i nije velik, može se raditi parcijalna resekcija, odnosno odstranjenje mokraćne cijevi, tumora i dijela penisa, a ako se tumor nalazi u „dubini“ znači prema unutrašnjosti tijela u načelu se mora odstraniti cijela mokraćna cijev, penis, prostata i dio, odnosno cijeli mokraći mjehur. U ovakvim slučajevima radi se o vrlo opsežnim zahvatima za bolesnika.

Nakon uklanjanja ovih struktura potrebno je još riješiti pitanje „odvođenja“ mokraće iz tijela, što je detaljno objašnjeno u dijelu o karcinomu mokraćnog mjehura.2. i 3. Liječenje zračenjem i kemoterapija karcinoma mokraćne cijevi


Tko? - liječnik specijalista onkologije

Gdje?

 1. onkološka dnevna bolnica
 2. onkološki odjel u bolnici

U načelu ove metode se koriste više kao palijacija, odnosno kao pomoćne metode liječenja, nego što pružaju mogućnost izlječenja ove bolesti.

V. Zaključak


Karcinom mokraćne cijevi je rijetka, ali i vrlo ozbiljna bolest. Liječi se kirurškim odstranjenjem tumora i okolnog tkiva. Ukoliko sam tumor nije velik, odnosno ukoliko se nije proširio, rezultati liječenja mogu biti relativno dobri.

Nazad na vrh stranice !

Pitanja i odgovori !!!