www.urologija.hrKarcinom (rak) mokraćne cijevi (uretre) općenito


1. Što je to karcinom mokraćne cijevi?

To je zloćudna (maligna) bolest mokraćne cijevi.


2. Zašto nastaje karcinom mokraćne cijevi?

Kao i kod ostalih karcinoma jasan uzrok bolesti nije poznat i vjerojatno se radi o posljedicama utjecaja okoline, ali i genetskih čimbenika. Neke studije su pokazale da bi humani papiloma virus (HPV-16) mogao imati ulogu u nastanku karcinoma mokraćne cijevi.


3. Je li karcinom mokraćne cijevi ozbiljna bolest?

Jeste.


4. Može li se izliječiti karcinom mokraćne cijevi?

Može, to jasno ovisi o samoj bolesti, vrsti liječenja, te općem stanju bolesnika.


5. Može li se karcinom mokraćne cijevi zalječiti?

Može, to znači da je bolest pod kontrolom, odnosno bolesnik dobiva (ili je dobio) terapiju na koju bolest dobro reagira. Koliki će period zaliječenja biti, teško je predvidjeti u načelu može biti od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, pa i puno više.


6. Treba li se liječiti svaki karcinom mokraćne cijevi?

Treba.


7. Kako se može liječiti karcinom mokraćne cijevi?

Operativnim odstranjenjem karcinoma, odnosno mokraćne cijevi. Pored operacije karcinom mokraćne cijevi se može liječiti i lijekovima.


8. Kako ću znati da sam dobro nakon liječenja karcinoma mokraćne cijevi?

Rade se kontrolni pregledi i kontrolni nalazi (UZV, CT, MR, RTG), te ukoliko je sve uredno, a bolesnik nema nikakvih tegoba i/ili simptoma koji bi se mogli povezati s karcinomom mokraćne cijevi, smatra se da nema povrata bolesti.


9. Kako ću znati da mi se bolest vratila nakon liječenja?

Na kontrolnom pregledu i u kontrolnim nalazima (UZV, CT, MR, RTG) vide se promjene koje ukazuju na povrat ili rasap bolesti, dok sami bolesnici mogu imate tegobe i/ili simptome koji mogu ukazivati na povrat bolesti.


10. Ukoliko se bolest vratila mogu li se liječiti drugim metodama?

Možete, ovisno o samoj bolesti i vašem općem stanju. Može se ili ponovno raditi operativni zahvat, ili se mogu uzimati lijekovi protiv karcinoma mokraćne cijevi.


11. Kako ću znati da sam dobro odgovorio na novo liječenja?

Kontrolni pregledi i nalazi će pokazati smanjenje ili nestanak tumorskih promjena, dok će se kod bolesnika smanjiti ili nestati tegobe i/ili simptomi koje su ranije imali.


12. Mogu li na bilo koji način smanjiti vjerojatnost pojave karcinoma mokraćne cijevi?

Ne znamo jasno zbog čega nastaje karcinom mokraćne cijevi, tako da ga ne možemo spriječiti. Ukoliko pušite prestanite s pušenjem.


13. Mogu li hranom ili nekim nadomjescima prehrane smanjiti vjerojatnost nastanka karcinoma mokraćne cijevi?

U načelu ne, ali inače treba jesti što kvalitetniju, zdraviju i raznovrsniju hranu, to će dobro djelovati na cijeli organizam.


14. Mogu li hranom ili nekim nadomjescima prehrane smanjiti vjerojatnost povrata karcinoma mokraćne cijevi?

U načelu ne, ali inače treba jesti što kvalitetniju, zdraviju i raznovrsniju hranu, to će dobro djelovati na cijeli organizam.


15. Kako se moja obitelj treba ponašati prema meni?

Što normalnije, karcinom mokraćne cijevi je ozbiljna bolest, ali ona se može izliječiti, odnosno zaliječiti. Obitelj vam treba pružiti podršku jer se nije lako suočiti i boriti s takvom bolesti, ali s druge strane ne trebaju od vas praviti „pretjeranog“ bolesnika. Nakon što prođete operaciju uz određena ograničenja trebati i vi i oni funkcionirati što normalnije.

Operacije karcinoma mokraćne cijevi


I. Biopsija mokraćne cijevi


16. Što je to biopsija mokraćne cijevi?

To je operacija gdje se u mokraću cijev ulazi specijalnim instrumentom (resektoskopom) i uzima dio tumora za patohistološku analizu. Biopsija se također može raditi i „izvana“, odnosno kroz kožu penis.


17. Koliko traje biopsija karcinoma mokraćne cijevi?

Oko pola sata.


18. Kad mogu piti nakon biopsije karcinoma mokraćne cijevi?

U načelu isti dan.


19. Kad mogu jesti nakon biopsije karcinoma mokraćne cijevi?

U načelu isti dan, nakon operacije.


20. Kad se mogu ustati i hodati nakon biopsije karcinoma mokraćne cijevi?

Ovisno o vašem stanju nakon operacije, u načelu već prvi dan nakon operacije.


21. Može li se biopsija karcinoma mokraćne cijevi komplicirati?

Može, kao i sve medicinske procedure i operacija karcinoma mokraćne cijevi se može komplicirati. Od komplikacija najčešće se može javiti krvarenje koje uglavnom nije ozbiljno, ali se može javiti i upala, odnosno „otežano“ cijeljenje mjesta biopsije.


22. Kad idem kući nakon biopsije karcinoma mokraćne cijevi?

Oko 2-3 dana nakon biopsije.

23. Kad mogu biti fizički aktivan nakon biopsija karcinoma mokraćne cijevi?

Smatra se da je oko 2-3 tjedna nakon operacije dovoljno da rana zacijeli i da se bolesnik vrati svojim ranijim uobičajenim aktivnostima.

II. Radikalna uretrotomija


24. Što je to radikalna uretrotomija?

To je operacija gdje se odstranjuje mokraćna cijevi (cijela ili dio, ovisno o karcinomu), te također ovisno o karcinomu pripadajući dio, odnosno cijeli penis, te limfni čvorovi.


25. Koliko traje radikalna uretrotomija?

Ovisno što se sve radi, kakav je nalaz karcinoma mokraćne cijevi, tko radi, koju metodu koristi, na koji način će se riješiti pitanje „izlaska“, odnosno skladištenja mokraće u tijelu, te u kakvom je stanju bolesnik, u načelu oko 3-6 sati, pa i nešto više.


26. Kad mogu piti nakon radikalne uretrotomije?

U načelu isti ili drugi dan.


27. Kad mogu jesti nakon radikalne uretrotomije?

U načelu prvi dan nakon operacije, osim ukoliko je rađen zahvat gdje su se koristili dijelovi tankog, odnosno debelog crijeva, u ovim slučajevima s jelom se počinje 3-4 dana nakon operacije.


28. Kad se mogu ustati i hodati nakon radikalne uretrotomije?

Ovisno o vašem stanju nakon operacije, u načelu oko 3 dana operacije.


29. Može li se radikalna uretrotomija komplicirati?

Može, kao i sve medicinske procedure i operacija karcinoma mokraćne cijevi se može komplicirati. Od komplikacija najčešće se može javiti krvarenje i upala. Ukoliko se radi o ozbiljnom kvarenju ponekad je potrebno bolesnika ponovno operirati. Također, ukoliko se koriste dijelovi crijeva moguće su i komplikacije od strane probavnog trakta (zapletaj crijeva, upala potrbušnice, itd.), kao i komplikacije vezane uz samu mokraću kao što su „curenje“ ili „zastoj“ mokraće.


30. Kad idem kući nakon radikalne uretrotomije?

Oko 7 dana nakon operacije.


31. Kad mogu biti fizički aktivan nakon radikalne uretrotomije?

Smatra se da je mjesec dana nakon operacije dovoljno da rana zacijeli i da se bolesnik vrati svojim ranijim uobičajenim aktivnostima. Jasno da je operacija karcinoma mokraćne cijevi velika operacija i da se nakon nje bolesnik ne bi trebao fizički pretjerano opterećivati (nositi teške terete i sl.), ali svakako se savjetuje normalna, umjerena fizička aktivnost primjerena općem stanju i dobi bolesnika. Bolesnik može bez problema obavljati uobičajene aktivnosti, ići na posao, pomagati u kući i voziti automobil.

Kontrola nakon operacije


32. Koliko se često moram kontrolirati kod urologa nakon operacije karcinoma mokraćne cijevi?

U načelu tijekom prve godine kontrole su svakih nekoliko mjeseci, a kako vrijeme prolazi kontrole su nešto rjeđe (2x godišnje, pa 1x godišnje), jasno ukoliko je sve u redu.


33. Nađene su mi metastaze karcinoma mokraćne cijevi, što dalje?

Dio bolesnika ima metastaze, te je u ovim slučajevima potrebna dodatna terapija (lijekovi protiv karcinoma mokraće cijevi). Bolesnik se treba javiti onkologu na kontrolu i dogovor za dalje.


34. Kad dolazi nalaz izvađenog tkiva mokraćne cijevi i tumora?

To je nalaz patohistološke analize tkiva, za njega u načelu treba oko 7-10 dana. To je vrijeme potrebno da bi se izvađeno tkivo obradilo specijalnim kemikalijama, uklopilo u parafin, obojalo i pogledalo pod mikroskopom, te da bi se dobio definitivni nalaz.


35. Što piše u nalazu patohistološke analize tkiva?

U patohistološkoj analizi opisuje se veličina i izgled tumora, kao i vrsta tumorskih stanica i njihova „agresivnost“, kao i proširenost tumora izvan mokraćne cijevi, prema okolnom tkivu, odnosno limfnim čvorovima.

Nazad na vrh stranice !

Nazad !