www.urologija.hrKarcinom (rak) mokraćovoda (uretera) općenito


1. Što je to karcinom (rak) mokraćovoda?

To je zloćudna (maligna) bolest mokraćovoda.


2. Zašto nastaje karcinom mokraćovoda?

Kao i kod ostalih karcinoma jasan uzrok bolesti nije poznat i vjerojatno se radi o posljedicama utjecaja okoline, ali i genetskih čimbenika. Smatra se da pušenje, ali i određena zanimanja kao što je to rad u kemijskoj industriji, pretjerana upotreba lijekova protiv bolova, ali i Balkanska endemska nefropatija, mogu povećati vjerojatnost nastanka karcinoma mokraćovoda.


3. Je li karcinom mokraćovoda ozbiljna bolest?

Jeste.


4. Može li se izliječiti karcinom mokraćovoda?

Može, to jasno ovisi o samoj bolesti, vrsti liječenja, te općem stanju bolesnika.


5. Može li se karcinom mokraćovoda zalječiti?

Može, to znači da je bolest pod kontrolom, odnosno bolesnik dobiva (ili je dobio) terapiju na koju bolest dobro reagira. Koliki će period zalječenja biti, teško je predvidjeti, u načelu može biti od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, pa i više.


6. Treba li se liječiti svaki karcinom mokraćovoda?

Treba.


7. Kako se može liječiti karcinom mokraćovoda?

Operativnim odstranjenjem karcinoma, odnosno mokraćovoda uz koji se u većini slučajeva odstranjuje i bubreg. Pored operacije, karcinom mokraćovoda se može liječiti i lijekovima.


8. Kako ću znati da sam dobro nakon liječenja karcinoma mokraćovoda?

Rade se kontrolni pregledi i kontrolni nalazi (cistoskopija, UZV, CT, RTG), te ukoliko je sve uredno i nema nikakvih tegoba i/ili simptoma koji bi se mogli povezati s karcinomom mokraćovoda, smatra se da je bolesnik dobro.


9. Kako ću znati da mi se bolest vratila nakon liječenja?

Na kontrolnom pregledu i u kontrolnim nalazima (cistoskopija, UZV, CT, RTG) vidi se karcinom, odnosno promjene koje ukazuju na povrat ili rasap bolesti, dok bolesnici mogu imate tegobe i/ili simptome koji mogu ukazivati na povrat ili rasap bolesti.


10. Ukoliko se bolest vratila mogu li se i dalje liječiti?

Ovisno o samoj bolesti i vašem općem stanju, može se ili ponovno raditi operativni zahvat, ili se mogu uzimati lijekovi protiv karcinoma mokraćovoda.


11. Kako ću znati da sam dobro odgovorio na novo liječenje?

Kontrolni pregledi i nalazi će pokazati smanjenje ili nestanak karcinomskih promjena, dok će se kod bolesnika smanjiti ili nestati tegobe i/ili simptomi koje su ranije imali.


12. Mogu li na bilo koji način smanjiti vjerojatnost pojave karcinoma mokraćovoda?

Ne znamo zbog čega nastaje karcinom mokraćovoda, tako da ga ne možemo spriječiti. Ukoliko pušite prestanite s pušenjem.


13. Mogu li hranom ili nekim nadomjescima prehrane smanjiti vjerojatnost nastanka karcinoma mokraćovoda?

U načelu ne, ali inače treba jesti što kvalitetniju, zdraviju i raznovrsniju hranu, to će dobro djelovati na cijeli organizam.


14. Mogu li hranom ili nekim nadomjescima prehrane smanjiti vjerojatnost povrata karcinoma mokraćovoda?

U načelu ne, ali inače treba jesti što kvalitetniju, zdraviju i raznovrsniju hranu, to će dobro djelovati na cijeli organizam.


15. Kako se moja obitelj treba ponašati prema meni?

Što normalnije, karcinom mokraćovoda je ozbiljna bolest, ali ona se može izliječiti, odnosno zaliječiti. Obitelj vam treba pružiti podršku, jer se nije lako suočiti i boriti s takvom bolesti, ali s druge strane ne trebaju od vas praviti „pretjeranog“ bolesnika. Nakon što prođete operaciju uz određena ograničenja trebate i vi i oni funkcionirati što normalnije.

Operacije karcinoma mokraćovoda


I. Radikalna nefroureterektomija


16. Što je to radikalna (potpuna) nefroureterektomija?

To je operacija gdje se odstranjuje mokraćovod s karcinomom i bubregom, te limfnim čvorovima.


17. Koliko traje radikalna nefroureterektomija?

Ovisno kakav je nalaz karcinoma mokraćovoda, koja metoda se koristi, te u kakvom je stanju bolesnik, u načelu oko 3-4 sata.


18. Kad mogu piti nakon radikalne nefroureterektomije?

U načelu isti dan.


19. Kad mogu jesti nakon radikalne nefroureterektomije?

U načelu prvi dan nakon operacije.


20. Kad se mogu ustati i hodati nakon radikalne nefroureterektomije?

Ovisno o vašem stanju, u načelu 2-3 dana nakon operacije.


21. Može li se radikalna nefroureterektomija komplicirati?

Može, kao i sve medicinske procedure i radikalna nefroureterektomija se može komplicirati. Od komplikacija najčešće se može javiti krvarenje. Ukoliko se radi o ozbiljnom krvarenju ponekad je potrebno bolesnika ponovno operirati.


22. Kad idem kući nakon radikalne nefroureterektomije?

Oko 7 dana nakon operacije.


23. Kad mogu biti fizički aktivan nakon radikalne nefroureterektomije?

Smatra se da je mjesec dana nakon operacije dovoljno da rana zacijeli i da se bolesnik vrati svojim ranijim uobičajenim aktivnostima. Jasno da je operacija karcinoma mokraćovoda velika operacija i da se nakon nje bolesnik ne bi trebao fizički pretjerano opterećivati (nositi teške terete i sl.), ali svakako se savjetuje normalna, umjerena fizička aktivnost primjerena općem stanju i dobi bolesnika. Bolesnik može bez problema obavljati uobičajene aktivnosti, ići na posao, pomagati u kući i voziti automobil.

II. Parcijalna ureterektomija


24. Što je to parcijalna (djelomična) ureterektomija?

To je operacija gdje se odstranjuje dio mokraćovoda s karcinomom (u načelu donji dio) i onda se preostali dio mokraćovoda spaja s mokraćnim mjehurom.


25. Može li se parcijalna ureterektomija raditi kod svih karcinoma mokraćovoda?

Ne može, samo kod onih koji su za ovu operaciju podesni. Ova operacije se radi kod malih karcinoma koji se nalaze na donjem dijelu mokraćovoda. Nakon što se odstrani donji dio mokraćovoda s karcinomom, zdravi dio koji ostane mora biti dovoljno dugačak da bi se mogao spojiti s mokraćnim mjehurom.


26. Koliko traje parcijalna ureterektomija?

Oko 2-3 sata.


27. Kad mogu piti nakon parcijalne ureterektomije?

U načelu isti dan.


28. Kad mogu jesti nakon parcijalne ureterektomije?

U načelu prvi dan nakon operacije.


29. Kad se mogu ustati i hodati nakon parcijalne ureterektomije?

Ovisno o vašem stanju, u načelu 2-3 dana nakon operacije.


30. Može li se parcijalna ureterektomija komplicirati?

Može, kao i sve medicinske procedure i parcijalna ureterektomija se može komplicirati. Od komplikacija najčešće se može javiti krvarenje, ali se može desiti i da popuste šavovi na spoju između mokraćovoda i mokraćnog mjehura pa da dođe do „curenja“ mokraće.


31. Kad idem kući nakon parcijalne ureterektomije?

Oko 7 dana nakon operacije.

32. Kad mogu biti fizički aktivan nakon parcijalne ureterektomije?

Smatra se da je mjesec dana nakon operacije dovoljno da rana zacijeli i da se bolesnik vrati svojim ranijim uobičajenim aktivnostima. Jasno da je operacija karcinoma mokraćovoda velika operacija i da se nakon nje bolesnik ne bi trebao fizički pretjerano opterećivati (nositi teške terete i sl.), ali svakako se savjetuje normalna, umjerena fizička aktivnost primjerena općem stanju i dobi bolesnika. Bolesnik može bez problema obavljati uobičajene aktivnosti, ići na posao, pomagati u kući i voziti automobil.

Kontrola nakon operacije


33. Koliko se često moram kontrolirati kod urologa nakon operacije karcinoma mokraćovoda?

U načelu tijekom prve godine kontrole su svakih nekoliko mjeseci, a kako vrijeme prolazi kontrole su nešto rjeđe (2x godišnje, pa 1x godišnje), jasno ukoliko je sve u redu.


34. Nađene su mi metastaze karcinoma mokraćovoda, što dalje?

Dio bolesnika ima metastaze, te je u ovim slučajevima potrebna dodatna terapija (lijekovi protiv karcinoma mokraćovoda). Bolesnik se treba javiti onkologu na kontrolu i dogovor za dalje.


35. Kad dolazi nalaz izvađenog tkiva mokraćovoda i tumora?

To je nalaz patohistološke analize tkiva, za njega u načelu treba oko 7-10 dana. To je vrijeme potrebno da bi se izvađeno tkivo obradilo specijalnim kemikalijama, uklopilo u parafin, obojalo i pogledalo pod mikroskopom, te da bi se dobio definitivni nalaz.


36. Što piše u nalazu patohistološke analize tkiva?

U patohistološkoj analizi opisuje se veličina i izgled karcinoma, vrsta tumorskih stanica i njihova „agresivnost“, kao i proširenost karcinoma izvan mokraćovoda, prema okolnom tkivu, odnosno limfnim čvorovima.


37. Zajedno s mokraćovodom izvađen mi je i bubreg, mogu li normalno živjeti s preostalim, drugim bubregom?

Možete, ukoliko je drugi bubreg zdrav.


38. Mogu li na neki način čuvati preostali, drugi bubreg?

Možete, treba paziti što jedete, znači izbjegavati prezačinjenju hranu (slano, ljuto, papreno) i uzimati dovoljno tekućine. Također, potrebno je liječiti druge bolesti koje imate, a koje mogu oštetiti funkciju bubrega (povišeni tlak, šećerna bolest i druge).

Nazad na vrh stranice !

Nazad !