www.urologija.hrKarcinom (rak) penisa


I. Općenito o karcinomu penisa


Karcinom, odnosno rak penisa je rijetka bolest. Uglavnom se javlja oko 60 godina života. Kao i kod ostalih karcinoma jasan uzrok bolesti nije poznat i vjerojatno se radi o posljedicama utjecaja okoline, ali i genetskih čimbenika. Postoje, određeni faktori rizika, koji povećavaju vjerojatnost nastanka karcinoma penisa, kao što je loša higijena spolovila, ali i neki virusi kao što je to humani papiloma virus. U Hrvatskoj od karcinoma penisa godišnje oboli desetak bolesnika.

II. Klinička slika i simptomi karcinoma penisa


Bolest obično počinje kao bezbolno zadebljanje ili otvrdnuće na penisu. Najčešća lokacija je na glaviću (glansu) penisa. Vremenom promjena raste, te može kontaktno (na dodir) krvariti. Kada je bolest uznapredovala mogu se napipati povećani limfni čvorovi u preponama, odnosno može se javiti otok noge zbog pritiska povećanih limfnih čvorova na krvne žile zdjelice, te bolovi u kostima zbog koštanih metastaza.

III. Dijagnostika i obrada karcinoma penisa


1. Pregled penisa

Tko? - liječnik specijalista urologije

Gdje?

 1. urolog u bolnici
 2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji

Prvo je potrebno pregledati penis i samu promjenu na njemu, naime neke benigne promjene na penisu, odnosno glansu mogu imati sličnu kliničku sliku kao i karcinom penisa.

Slika 1: Karcinom na glansu penisa (okruglo udubljenje u sredini glansa), vidi se i ožiljak od ranije cirkumcizije.

Karcinom na glansu penisaDa bi se postavila dijagnoza karcinoma penisa potrebno je napraviti biopsiju.


2. Biopsija penisa

Tko? - liječnik specijalista urologije

Gdje?

 1. urolog u bolnici
 2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji

Biopsija se radi u lokalnoj anesteziji, znači bolesnik dobije injekciju s lokalnim anestetikom u području korijena penisa (mjesto gdje se penis spaja s trbuhom), te oko same promjene. Nakon što tkivo „utrne“ izreže se komadić promjene, te se tkivo šalje na patohistološku analizu (tkivo se oboji specijalnim bojama i gleda po mikroskopom). Ukoliko se dobije nalaz karcinoma penisa slijedi daljnja obrada i liječenje.


3. Pregled prepona bolesnika

Tko? - pregled obavlja liječnik specijalista urologije

Gdje?

 1. urolog u urološkoj ambulanti u bolnici
 2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji

Potrebno je pregledati prepone bolesnika da bi se ustanovila eventualna prisutnost povećanih limfnih čvorova što može ukazivati na postojanje metastaza. Pregled se izvodi tako da bolesnik legne na leđa, te mu se pregledaju prepone. Pregled je bezbolan i traje desetak sekundi.


4. Kompjuterizirana tomografije (CT) abdomena i zdjelice

Tko? - liječnik specijalista radiologije

Gdje?

 1. radiolog na radiologiji u Domu zdravlja (ukoliko imaju CT)
 2. radiolog na radiologiji u bolnici
 3. radiolog u privatnoj radiološkoj ordinaciji (ukoliko imaju CT)

Kod ove metode slika se dobiva korištenjem rentgenskog zračenja, a onda se slika rekonstruira uz pomoć kompjutera. Radi se o bezbolnoj pretrazi koja traje par minuta, a dobivaju se informacije o limfnim čvorovima u zdjelici, ali i informacije o statusu organa u trbuhu (jetra), te o kostima.


Napomena: u tekstu su navedene pretrage koje se mogu raditi kod karcinoma penisa. To ne znači da su sve nužne, odnosno da ne postoje još neke pretrage koje nisu gore navedene, a koje se mogu raditi kod ove bolesti. Konačnu odluku o tome donijeti će izabrani urolog u dogovoru s bolesnikom.

IV. Liječenje karcinoma penisa


Bolesnici se mogu ovisno o samoj bolesti i njihovom općem stanju:

 1. operirati
 2. liječiti lijekovima

1. Operacije karcinoma penisa


Tko? - liječnik specijalista urologije

Gdje? - urolog u bolnici

Ukoliko je karcinom penisa dokazan biopsijom, te ukoliko je bolesnik sposoban i pristaje na operaciju slijedi operativno liječenje karcinoma penisa. Bolesnika se prima u bolnicu, te ga se anestezira općom, odnosno spinalnom anesteziji. Sama operacija se sastoji od pojednostavljeno rečeno rezanja dijela penisa s karcinomom, te nakon toga šivanja preostalog dijela penisa. Nekada je bolest nažalost dosta velika, ili je tako smještena da se mora odstraniti gotovo cijeli ili cijeli penis. Nakon operacije bolesnici imaju urinarni kateter koji se vadi nakon 7-10 dana.

U istom ili drugom aktu može se također napraviti i zdjelična limfadenektomija (odstranjenje zdjeličnih limfnih čvorova). Naime, kada se bolest širi, prvo se širi u limfne čvorove u zdjelici, odnosno u preponama, te se zbog toga vade ovi limfni čvorovi. Sama operacija penisa u načelu ne traje dugo, oko 1-2 sata, međutim ukoliko se odstranjuju i limfni čvorovim operativno vrijeme se značajno povećava i ovakva operacija spada u velike operativne zahvate. Nakon operacije bolesnik u načelu ostaje u bolnici oko 5-7 dan, te ukoliko je sve u redu ide kući, treba se javiti izabranom urologu na kontrolu.

Nakon oko 7-10 dana od operacije dolazi i nalaz patohistološke analize tkiva, ovaj nalaz govori o vrsti tumorskih stanica, te o veličini i proširenosti tumora. Ove informacije su važne zbog boljeg daljnjeg liječenja i praćenja bolesnika.

2. Lijekovi protiv karcinoma penisa


Tko? - liječnik specijalista onkologije

Gdje?

 1. onkološka dnevna bolnica
 2. onkološki odjel u bolnici

Kada je bolest u uznapredovaloj fazi, odnosno kada više nije lokalizirana na penis, nego se proširila po tijelu koristi se sistemsko liječenje, odnosno kemoterapija. Bolesnici primaju određene vrste lijekova kroz određeni vremenski period. Dolaze u bolnicu na terapiju koja traje par dana, a nakon toga slijedi pauza u trajanju od nekoliko tjedana, pa ponovno dolaze na terapiju. Koliki će biti broj ovih perioda uzimanja lijekova i pauza (ciklusa kemoterapije) odredit će onkolog, ovisno o samoj bolesti, ali i o općem stanju bolesnika.

V. Zaključak


Karcinom penisa je rijetka bolest, koja se liječi operativnih zahvatom, odnosno odstranjenjem karcinoma i dijela ili cijelog penisa, te limfnih čvorova iz prepona i zdjelice. Kada bolest postane sistemska liječi se kemoterapijom.

Nazad na vrh stranice !

Pitanja i odgovori !!!