www.urologija.hrKarcinom (rak) testisa općenito


1. Što je to karcinom (rak) testisa?

To je zloćudna (maligna) bolest testisa.


2. Zašto nastaje karcinom testisa?

Kao i kod ostalih karcinoma jasan uzrok bolesti nije poznat i vjerojatno se radi o posljedicama utjecaja okoline, ali i genetskih čimbenika. Postoje određeni faktori rizika za koje se smatra da povećavaju vjerojatnost nastanka karcinoma testisa, kao što je to „zaostajanje“, odnosno kasno spuštanje testisa iz trbušne šupljine u mošnju (skrotum).


3. Je li karcinom testisa ozbiljna bolest?

Jeste.


4. Može li se izliječiti karcinom testisa?

Može, to jasno ovisi o samoj bolesti, vrsti liječenja, te općem stanju bolesnika, ali može i zapravo veliki broj bolesnika se izliječi od karcinoma testisa.


5. Može li se karcinom testisa zalječiti?

Može, to znači da je bolest pod kontrolom, odnosno bolesnik dobiva (ili je dobio) terapiju na koju bolest dobro reagira. Koliki će period zalječenja biti, teško je predvidjeti, u načelu može biti od nekoliko mjeseci do nekoliko godina, pa i puno više.


6. Treba li se liječiti svaki karcinom testisa?

Treba.


7. Kako se može liječiti karcinom testisa?

Operativnim odstranjenjem karcinoma, odnosno testisa. Pored operacije, karcinom testisa se može zračiti i liječiti lijekovima (kemoterapija).


8. Kako ću znati da sam dobro nakon liječenja karcinoma testisa?

Rade se kontrolni pregledi i kontrolni nalazi (UZV, CT, RTG i tumorski markeri (AFP, β-HCG i LDH)), te ukoliko je sve uredno, a bolesnik nema nikakvih tegoba i/ili simptoma koji bi se mogli povezati s karcinomom testisa, smatra se da nema povrata bolesti.


9. Kako ću znati da mi se bolest vratila nakon liječenja?

Na kontrolnom pregledu i u kontrolnim nalazima (UZV, CT, RTG i tumorskim markerima (AFP, β-HCG i LDH)) vide se promjene koje ukazuju na povrat ili rasap bolesti, dok sami bolesnici mogu imate tegobe i/ili simptome koji mogu ukazivati na povrat ili rasap bolesti.


10. Ukoliko se bolest vratila mogu li se liječiti drugim metodama?

Možete, ovisno o samoj bolesti i vašem općem stanju. Može se ili ponovno raditi operativni zahvat (odstranjenje metastaza), ili se može bolesnika zračiti, a mogu se i uzimati lijekovi protiv karcinoma testisa.


11. Kako ću znati da sam dobro odgovorio na novo liječenje?

Kontrolni pregledi i nalazi će pokazati smanjenje ili nestanak tumorskih promjena, dok će se kod bolesnika smanjiti ili nestati tegobe i/ili simptomi koje su ranije imali.


12. Mogu li na bilo koji način smanjiti vjerojatnost pojave karcinoma testisa?

Ne znamo jasno zbog čega nastaje karcinom testisa, tako da ga ne možemo spriječiti. Osobe kojima su se testisi spustili iz unutrašnjosti tijela u mošnju (skrotum) nešto kasnije ili su morali biti kirurški spuštani imaju nešto veću vjerojatnost nastanka karcinoma testisa, pa se trebaju redovito kontrolirati.


13. Mogu li hranom ili nekim nadomjescima prehrane smanjiti vjerojatnost nastanka karcinoma testisa?

U načelu ne, ali inače treba jesti što kvalitetniju, zdraviju i raznovrsniju hranu, to će dobro djelovati na cijeli organizam.


14. Mogu li hranom ili nekim nadomjescima prehrane smanjiti vjerojatnost povrata karcinoma testisa?

U načelu ne, ali inače treba jesti što kvalitetniju, zdraviju i raznovrsniju hranu, to će dobro djelovati na cijeli organizam.


15. Kako se moja obitelj treba ponašati prema meni?

Što normalnije, karcinom testisa je ozbiljna bolest, ali ona se može izliječiti, odnosno zaliječiti. Obitelj vam treba pružiti podršku jer se nije lako suočiti i boriti s takvom bolesti, ali s druge strane ne trebaju od vas praviti „pretjeranog“ bolesnika. Nakon što prođete operaciju uz određena ograničenja trebati i vi i oni funkcionirati što normalnije.

Operacije karcinoma testisa


I. Radikalna orhidektomija


16. Što je to radikalna orhidektomija?

To je operacija gdje se odstranjuje testis s karcinomom i funikulusom (dio uz testis koji sadrži krvne žile testisa). To je u načelu prva operacija koja se izvodi kod karcinoma testisa.


17. Koliko traje radikalna orhidektomija?

U načelu oko 1 sat.


18. Kad mogu piti nakon radikalne orhidektomije?

U načelu isti dan.


19. Kad mogu jesti nakon radikalne orhidektomije?

U načelu prvi dan nakon operacije.


20. Kad se mogu ustati i hodati nakon radikalne orhidektomije?

Ovisno o vašem stanju nakon operacije. U načelu prvi ili drugi dan nakon operacije.


21. Može li se radikalna orhidektomija komplicirati?

Može, kao i sve medicinske procedure i radikalna orhidektomija se može komplicirati. Od komplikacija najčešće se može javiti krvarenje i upala. Ukoliko se radi o ozbiljnom kvarenju ponekad je potrebno bolesnika ponovno operirati.


22. Kad idem kući nakon radikalne orhidektomije?

Oko 2-3 dana nakon operacije.


23. Kad mogu biti fizički aktivan nakon radikalne orhidektomije?

Smatra se da je mjesec dana nakon operacije dovoljno da rana zacijeli i da se bolesnik vrati svojim ranijim uobičajenim aktivnostima. Bolesnik se ne bi trebao fizički pretjerano opterećivati (nositi teške terete i sl.), ali svakako se savjetuje normalna, umjerena fizička aktivnost primjerena općem stanju i dobi bolesnika. Bolesnik može bez problema obavljati uobičajene aktivnosti, ići na posao, pomagati u kući i voziti automobil.


24. Gdje se nalazi ožiljak nakon radikalne orhidektomije?

Ožiljak se nalazi u preponi, znači nema nikakvog ožiljka na mošnji (skrotumu).

II. Limfadenektomija kod karcinoma testisa


25. Što je to limfadenektomija kod karcinoma testisa?

To je operacija kod koje se odstranjuju limfni čvorovi iz retroperitoneuma (dio tijela iza trbuha).


26. Kada se radi limfadenektomija kod karcinoma testisa?

U načelu u dva slučaja:

  1. ukoliko je operativni zahvata odstranjenja testisa i karcinoma (radikalna orhidektomija) „dobro“ prošao, tumorski markeri nakon operacija su negativni i na MSCT-u nema povećanih limfnih čvorova operacija se radio kao „staging“ metoda. To znači da se idu izvaditi limfni čvorovi koji će se onda detaljno pogledati pod mikroskopom da se bude siguran je li u njima ima ili nema metastaza. Ovo je bitno zbog daljnjeg liječenja.
  2. drugi slučaj je onaj gdje je bolesnik nakon operacije (radikalne orhidektomije) već imao povećane limfne čvorove (metastaze), te je prošao kemoterapiju, ali i dalje ima povećane limfne čvorove, koji se onda izvade iz tijela.

27. Kako se izvodi limfadenektomija?

Postoje dvije vrste zahvata, otvoreni i laparoskopski.


28. Kad se radi otvoreni zahvat?

U načelu kad se radi o brojnim i velikim limfnim čvorovima (veličine više cm), kao i kod bolesnika koji su ranije imali kirurške zahvate u trbuhu.


29. Kad se radi laparoskopski zahvat?

U načelu ukoliko se radi o malim (oko 1-2 cm) limfnim čvorovima.


30. Koliko traje otvoreni zahvat?

Ovisno o broju i veličini limfnih čvorova, te njihovom smještaju oko 4-8 sati.


31. Koliko traje laparoskopski zahvat?

Oko 3-4 sata.


32. Kad mogu piti nakon limfadenektomije?

U načelu prvi dan nakon operacije.


33. Kad mogu jesti nakon limfadenektomije?

U načelu drugi dan nakon operacije.


34. Kad se mogu ustati i hodati nakon limfadenektomije?

Ovisno o vašem stanju nakon operacije, kod otvorene u načelu 2-3 dan nakon operacije, a kod laparoskopske 1-2 dana nakon operacije.


35. Može li se limfadenektomija komplicirati?

Može, kao i sve medicinske procedure i limfadenektomija se može komplicirati. Od komplikacija najčešće se može javiti krvarenje i pojačana sekrecija limfe na dren. Dren je specijalna cjevčica koja se stavlja u tijelo, a njezina uloga je da skuplja krv i limfu iz operativnog područja i odvodi je van iz tijela. Dren se vadi nekoliko dana nakon operacije. Ukoliko se radi o ozbiljnom kvarenju ponekad je potrebno bolesnika ponovno operirati.


36. Kad idem kući nakon limfadenektomije?

Oko 7 dana nakon otvorene operacije, odnosno oko 5 dana nakon laparoskopske operacije.


37. Kad mogu biti fizički aktivan nakon limfadenektomije?

Smatra se da je mjesec dana nakon operacije dovoljno da rana zacijeli i da se bolesnik vrati svojim ranijim uobičajenim aktivnostima. Jasno da je limfadenektomija velika operacija i da se nakon nje bolesnik ne bi trebao fizički pretjerano opterećivati (nositi teške terete i sl.), ali svakako se savjetuje normalna, umjerena fizička aktivnost primjerena općem stanju i dobi bolesnika. Bolesnik može bez problema obavljati uobičajene aktivnosti, ići na posao, pomagati u kući i voziti automobil. Oporavak nakon laparoskopske operacije je još brži, tako da se bolesnici mogu već nakon 2 tjedna vratiti uobičajenim aktivnostima.


38. Gdje se nalazi ožiljak nakon limfadenektomije?

Kod otvorene operacije ožiljak se nalazi na sredini trbuha i dugačak je oko 20 cm, a kod laparoskopskog zahvata postoji više malih ožiljaka, također na trbuhu dužine oko 1-2 cm svaki.

Kontrola nakon operacije


39. Koliko se često moram kontrolirati kod urologa nakon operacije karcinoma testisa?

U načelu tijekom prve godine kontrole su svakih nekoliko mjeseci, a kako vrijeme prolazi kontrole su nešto rjeđe (2x godišnje, pa 1x godišnje), jasno ukoliko je sve u redu.


40. Nađene su mi metastaze karcinoma testisa, što dalje?

Dio bolesnika ima metastaze, te je u ovim slučajevima potrebna dodatna terapija (zračenje ili lijekovi protiv karcinoma testisa (kemoterapija)). Bolesnik se treba javiti onkologu na kontrolu i dogovor za dalje.


41. Kad dolazi nalaz izvađenog tkiva testisa i tumora?

To je nalaz patohistološke analize tkiva, za njega u načelu treba 7-10 dana. To je vrijeme potrebno da bi se izvađeno tkivo obradilo specijalnim kemikalijama, uklopilo u parafin, obojalo i pogledalo pod mikroskopom, te da bi se dobio definitivni nalaz.


42. Što piše u nalazu patohistološke analize tkiva?

U patohistološkoj analizi opisuje se veličina i izgled tumora, kao i vrsta tumorskih stanica i njihova „agresivnost“, kao i proširenost tumora izvan testisa, prema okolnom tkivu i krvnim žilama testisa.


43. Što je to biopsija testisa, odnosno tumora testisa?

To je postupak gdje se uzima mali uzorak tkiva testisa, odnosno tumora i šalje na hitnu patohistološku analizu, te se onda u sali čeka nalaz i dalje se postupa ovisno o nalazu patohistološke analize.


44. Izvađen mi je jedan testis zbog tumora, mogu li normalno živjeti s preostalim, drugim testisom?

Možete, ukoliko je drugi testis zdrav.


45. Izvađen mi je jedan testis zbog tumora, mogu li imati djecu?

Možete, ukoliko je drugi testis zdrav.


46. Izvađen mi je jedan testis zbog tumora, može li to djelovati na moju spolnu moć?

Ne, ukoliko je drugi testis zdrav.


47. Mogu li na neki način čuvati preostali, drugi testis?

Trebalo bi pripaziti da ne dobijete udarac, odnosno da ne ozlijedite drugi testis (izbjegavati sportove gdje možete dobiti udarac u testis), kao i da ne dobijete upalu testisa (paziti s kime imate spolne odnose), jer to sve može jasno, oštetiti jedini preostali testis.

Tumorski markeri


48. Što su to tumorski markeri?

To su molekule koje proizvode tumorske (karcinomske) stranice i zbog toga se zovu tumorski markeri.


49. Kako se određuju tumorski markeri?

Bolesniku se vadi krv i onda se u biokemijskom laboratoriju određuju tumorski markeri.


50. Koji su tumorski markeri važni kod karcinoma testisa?

Određuju se dva tumorska markera kod karcinoma testisa:

  1. alfa-fetoprotein (AFP)
  2. beta-humanikorionski gonadotropin (β-HCG)

51. Ukoliko su mi tumorski markeri povišeni znači li to sigurno da imam karcinom testisa?

U načelu da.


52. Ukoliko su mi tumorski markeri u granicama normale znači li to sigurno da nemam karcinom testisa?

Ne, postoje naime karcinomi testisa koji ne stvaraju tumorske markere pa samim time oni niti ne mogu biti povišeni.

Color Doppler ultrazvuk testisa


52. Što je to Color Doppler ultrazvuk testisa (CD UZV)?

To je posebna vrsta ultrazvuka (UZV) kojim se prikazuju krvne žile u testisu, odnosno tumoru. Tumori drugačije izgledaju i u načelu imaju „drugačije“ krvne žile od ostatka testisa što se može vidjeti na CD UZV.


53. Koliko traje CD UZV testisa?

Par minuta.


54. Kako se radi CD UZV testisa?

Postavi se ultrazvučna sonda na mošnju (skrotum) i onda se gleda jedan i drugi testis.


55. Je li CD UZV testisa bolan?

Nije.

Nazad na vrh stranice !

Nazad !