www.urologija.hrMuška neplodnost


I. Općenito o neplodnosti


Muška neplodnost je zapravo nemogućnost oplodnje. Smatra se da je oko 15% parova neplodno. U načelu postoje dva, odnosno tri razloga neplodnosti u muškaraca:

 1. spermiji su normalni, ali postoji neka zapreka na njihovom putu prema van
 2. spermiji nisu normalni, odnosno oštećeni su
 3. kombinacija 1 i 2 (znači postoji zapreka i spermiji su oštećeni)

Problemi s oplodnjom nisu rijetki, ali većina parova ipak dobije dijete nakon određenog vremena. Smatra se da je brak neplodan, ukoliko ne dođe do oplodnje nakon 2 godine uz redovite spolne odnose, jasno bez zaštite.

II. Klinička slika i simptomi neplodnosti


Zapravo nema nekih simptoma, osim što pacijenti dolaze urologu jer ne mogu imati djecu.

III. Dijagnostika i obrada neplodnosti


1. Pregled testisa

Tko? - pregled obavlja liječnik specijalista urologije

Gdje?

 1. urolog u urološkoj ambulanti u bolnici
 2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji

Liječnik rukom pregledava testise, njihovu veličinu, oblik, osjetljivost, odnosno bolnost na dodir, te eventualnu prisutnost proširenih vena (varikokele). Sam pregled traje desetak sekundi.


2. Color Doppler ultrazvuk testisa (CD UZV testisa)

Tko? - pregled obavlja liječnik specijalista urologije ili radiologije

Gdje?

 1. urolog u urološkoj ambulanti u bolnici
 2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji
 3. radiolog na radiologiji u Domu zdravlja
 4. radiolog na radiologiji u bolnici
 5. radiolog u privatnoj radiološkoj ordinaciji

Color Doppler ultrazvuk (CD UZV) testisa je metoda gdje se koristeći UZV aparat prikazuje testis, ali i njegove krvne žile. Na CD UZV se mogu vidjeti proširene vene (varikokela), te odrediti stupanj njihovog proširenja. Bolesnik leži na leđima, a UZV pregled se radi preko mošnje, koristeći ultrazvučnu sondu i traje oko minutu.


3. Spermiogram

Tko? - bolesnik nakon masturbacije daje uzorak sperme u specijalnoj sterilnoj posudici (može se kupiti u ljekarni) kod kuće ili u zdravstvenoj ustanovi

Gdje? - u ustanovi koja ima laboratorij i uređaj za analizu sjemena (uglavnom bolnice)

Spermiogram je analiza sjemena. Bolesnik daje uzorak sjemena koji se analizira u specijalnom uređaju, te se dobivaju informacije o broju spermija, te njihovom izgledu i pokretljivost. U načelu za oplodnju je dovoljan samo jedan spermij, ali nije bez razloga priroda napravila da ih ima na milione i što ih je više i što su bolji to je i oplodnja, mogli bi reći „bolja“.

Važno je da bolesnici ne budu spolno aktivni znači da nemaju spolni odnos, niti da se samozadovoljavaju 4 dana prije davanja uzorka sjemena za spermiogram, jer se time povećava vjerojatnost dobivanja „objektivnog“ nalaza. Drugim riječima ako smo jučer ili danas ejakulirali, imati ćemo manje sjemena, te samim time vjerojatno dobiti lošiji nalaz nego što on stvarno jeste.


4. Mikrobiološka analiza sjemena

Tko? - bolesnik nakon masturbacije daje uzorak sjemena u specijalnoj sterilnoj posudici (može se kupiti u ljekarni) kod kuće ili u zdravstvenoj ustanovi

Gdje?

 1. u mikrobiološkom laboratoriju u bolnici
 2. u privatnom mikrobiološkom laboratoriju

Pretragom se određuje broj i vrsta mikroorganizama u sjemenu, to je važno zbog antimikrobne terapije. Za dobivanje ovog nalaza potrebno je od 3-5 dana, nekada i više ovisno koji se sve mikroorganizmi pokušavaju izolirati, odnosno dokazati iz uzorka.


5. Određivanje spolnih hormona

Tko? - med. sestra ili lab. tehničar vade krv bolesniku koja se analizira:

Gdje?

 1. u biokemijskom laboratoriju u bolnici
 2. u privatnom biokemijskom laboratoriju

Određuju se testosteron, LH i FSH. Ovi hormoni su važni za normalno funkcioniranje muškarca, odnosno za normalnu proizvodnju spermija. Ukoliko je testosteron snižen potrebno je u tijelo unositi umjetni testosteron (flasteri koji se lijepe na kožu ili injekcije).


6. Kariogram, određivanje mikrodelecija na Y kromosomu

Tko? - med. sestra ili lab. tehničar vade krv bolesniku koja se analizira:

Gdje? - u laboratoriju za genetiku u bolnici

Kao i kod hormona potrebno je testirati gene koji su bitni za proizvodnju spermija. Naime, ukoliko postoje različite mutacije na kromosomima, odnosno genima one mogu biti uzrok problema s brojem i kvalitetom spermija, odnosno mogu biti uzrok neplodnosti.


Napomena: u tekstu su navedene pretrage koje se mogu raditi kod neplodnosti. To ne znači da su sve one neophodno potrebne, odnosno da ne postoje još neke pretrage koje nisu gore navedene, a koje se mogu raditi kod ove bolesti. Konačnu odluku o tome donijeti će izabrani urolog u dogovoru s bolesnikom.

IV. Liječenje neplodnosti


Tko? - liječnik specijalista urologije

Gdje?

 1. urolog u urološkoj ambulanti u bolnici
 2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji

Terapija neplodnosti ovisi o njezinom uzroku.

Ukoliko je problem u zapreci na putu spermija, onda se ona nastoji riješiti. Ukoliko je uzrok nedostatak spolnih hormona (testosterona), onda se on nadoknađuje bilo upotrebom flastera koji se lijepe na kožu ili injekcijama koje sadrže ovaj hormon. Ukoliko se radi o mutacijama gena, onda se tu u načelu ne može ništa napraviti.


Moguće je da bolesnici, ako nemaju spermija u spermi imaju određenu količinu spermija u epididimisima, odnosno testisima, te se može napraviti ili:

1. aspiracija spermija iz epididimisa (pasjemenika)

- 1.1. otvorenim kirurškim zahvatom, mikroskopska aspiracija spermija iz epididimisa (MESA)

- 1.2. perkutana epididimalna aspiracija spermija (PESA)


2. otvorena kirurška biopsija testisa (TESE)

TESE je zapravo zahvat koji se kod nas najčešće radi. Bolesnika se prima u bolnicu i nakon što je anesteziran spinalnom anestezijom napravi se mali rez na mošnji (skrotumu) iznad lijevog i desnog testisa, te se uzmu mali komadići tkiva oba testisa koji se onda još dodatno analiziraju, a dio izvađenog tkiva se zamrzne za umjetnu oplodnju. Operacija traje oko 45 minuta, a bolesnik ide kući nakon 1-2 dana. Treba se javiti na kontrolu izabranom urologu.

Muškarci koji nakon napravljene obrade, liječenja i biopsije i dalje ne mogu imati djecu mogu pomoć potražiti korištenje sjemena od donora.

V. Zaključak


Muška neplodnost danas i nije tako rijetka pojava. Da bi se brak moga smatrati neplodnim potrebno je proći 2 godine uz održavanje redovitih spolnih odnos, jasno bez zaštite. Nakon toga vremena potrebno je javiti se urologu na pregled i daljnju obradu, odnosno liječenje. Liječenje ovisi o uzroku neplodnosti, a za liječenje se mogu koristiti hormoni, odnosno operativni zahvati, a na kraju i sperma od donora.

Nazad na vrh stranice !

Pitanja i odgovori !!!