www.urologija.hrSpolna nemoć (Impotencija ili Erekcijska Disfunkcija (ED))


I. Općenito o spolnoj nemoći


Spolna nemoć, odnosno impotencija ili erekcijska disfunkcija (ED) se definira kao „nedovoljna ukrućenost penisa za normalan, odnosno zadovoljavajući spolni odnos“. Do nedavno, smatrana kao tabu tema, zapravo je dosta česta u muškoj populaciji. Značajan broj muškaraca ima povremeno nešto slabiju erekciju, ali kada to traje kroz neko vrijeme, odnosno kada je prisutno kod većine spolnih odnosa, onda to predstavlja problem.

Po nekim studijama više od 100 000 muškaraca u Hrvatskoj ima manjih ili većih, povremenih ili čestih problema s potencijom. Jasan uzrok nastanka spolne nemoći nije poznat, ali se smatra da pušenje, šećerna bolest, povišen tlak, kao i neke druge bolesti mogu uzrokovati promjene na krvnim žilama i živcima penisa, koje onda dovode do nedovoljnog punjenja penisa krvlju i samim time slabe ili nikakve erekcije. Spolna nemoć može biti i posljedica nekih operativnih zahvata, kao i ozljeda.

II. Klinička slika i simptomi spolne nemoći


Pacijenti se žale da ili imaju oslabljenu erekciju ili da je uopće nemaju. Zanimljivo je da kada dođu urologu, većina bolesnika prije nego što spomenu probleme s erekcijom, prvo nabroje par drugih navodnih tegoba zbog kojih su došli tipa „imam smetnje s mokrenjem“ ili „nemam nekih tegoba, došao sam na kontrolni pregled“, ali kroz razgovor se onda vidi da je jedini ili boje rečeno najvažniji problem zbog kojeg su došli problem s erekcijom.

Vjerojatno im je neugodno, što je ljudski sasvim razumljivo, ali ne treba im biti, to je sasvim normalno, urolozi svaki dan u svojim ambulantama imaju pacijente koji se žale na probleme s erekcijom i tu su da im pomognu.

III. Dijagnostika i obrada spolne nemoći


Tko? - pregled obavlja liječnik specijalista urologije

Gdje?

  1. urolog u urološkoj ambulanti u bolnici
  2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji

U načelu ne radi se neka specijalna dijagnostika, jer za nju nema potrebe. U razgovoru s pacijentom se saznaje za njegov problem.

IV. Liječenje spolne nemoći


Tko? - liječnik specijalista urologije

Gdje?

  1. urolog u urološkoj ambulanti u bolnici
  2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji

1. Lijekovi za liječenje spolne nemoći


Zadnjih 10-tak godina koriste se lijekovi, odnosno tablete za liječenje ED. Upotreba lijekova je omogućila jednostavno i uspješno liječenje ED.

U Hrvatskoj se lijekovi za erekcijsku disfunkciju kupuju u ljekarni, uz predočenje recepta koji je pacijent dobio od urologa. Kada se popije lijek, pacijent se nakon nekog vremena (ovisno o vrsti lijeka koji mu je propisao urolog, ali u načelu za većinu lijekova oko pola sata) treba upustiti u spolni odnos, odnosno treba imati spolnu stimulaciju. Postoje različite doze ovih lijekova, u načelu se počinje s najmanjom dozom, te ukoliko postignuti efekt nije dobar, odnosno zadovoljavajući, doza se može povisiti.


1.1. Injekcije

Za liječenje se još mogu koristiti injekcije s lijekovima koje se daju u penis. Ova terapija se u načelu koristi ukoliko terapija tabletama, odnosno lijekovima koji se uzimaju na usta nije dala dobar efekt. Pacijenti si sami daju injekcije lijeka u penis prije spolnog odnosa. O načinu davanja ovih injekcija treba ih podučiti izabrani urolog. U Hrvatskoj se ova metoda liječenja zapravo rijetko koristi, mada je relativno jednostavna i ima dobre rezultate.


Slika 1: Šprica i igla koje se koriste za davanje lijekova u penis.

Šprica i igla koje se koriste za davanje lijekova u ovojnicu penisa

2. Operacije spolne nemoći


Tko? - liječnik specijalista urologije

Gdje? - ne radi se u Republici Hrvatskoj

U svijetu se kao, mogli bismo reći zadnja linija liječenja ED koriste operativni zahvati. Prilikom ovih operacija u penis se umeće specijalna proteza pomoću koje se postiže erekcija, odnosno ukrućenje penisa. Sam zahvat nije pretjerano kompliciran, ali u Hrvatskim bolnicama se ne izvodi, barem za sada. Bilo je nekih pokušaja liječnika, privatnika da rade ovu operaciju, ali to nije zaživilo, vjerojatno i zbog visokih troškova same proteze, odnosno zahvata kao takvog. Proteza ima svoj mali rezervoar (koji se ugradi u donji dio trbuha) i svoju pumpu (koja se ugradi u mošnju), te cilindre koji se ugrađuju u penis. Tekućina se iz rezervoara uz pomoć pumpe (koja se pumpa prstima) prebacuje u cilindre u penisu i na taj način se postiže erekcija, nakon završetka spolnog odnos, tekućina se ponovno prebaci u rezervoar.

V. Zaključak

Spolna nemoć je danas česti problem s kojim se susreću muškarci svih dobnih skupina. Uvođenjem lijekova koji se mogu uzimati na usta velika većina bolesnika ima dobru, odnosno zadovoljavajuću erekciju. Ukoliko djelovanje lijekova nije zadovoljavajuće, mogu se koristiti injekcije koje se daju u penis, odnosno operativni zahvati koji će omogućiti ukrućivanje penisa.

Nazad na vrh stranice !

Pitanja i odgovori !!!