www.urologija.hrTorzija testisa


I. Općenito o torziji testisa


Torzija testisa je hitno stanje gdje dolazi do rotacije, odnosno okretanja testisa oko svoje osi i zbog toga do značajnog smanjenja, odnosno prekida dotoka krvi u testis. Najčešće se javlja kod mladih muškaraca, ali se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi.

II. Klinička slika i simptomi torzije testisa


Bolesnici se najčešće žale na:

III. Dijagnostika i obrada torzije testisa


1. Pregled testisa

Tko? - pregled obavlja liječnik specijalista urologije

Gdje?

  1. urolog u urološkoj ambulanti (hitna ambulanta) u bolnici
  2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji

Liječnik rukom pregledava testise, njihovu veličinu, oblik, osjetljivost, odnosno bolnost na dodir. Sam pregled traje oko desetak sekundi.


2. Color Doppler ultrazvuk testisa

Tko? - pregled obavlja specijalista urologije ili radiologije

Gdje?

  1. urolog u urološkoj ambulanti u bolnici
  2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji
  3. radiolog na radiologiji u Domu zdravlja
  4. radiolog na radiologiji u bolnici
  5. radiolog u privatnoj radiološkoj ordinaciji

Color Doppler ultrazvuk testisa (CD UZV) je metoda gdje se koristeći UZV aparat prikazuje veličina i izgled testisa, kao i njegove krvne žile. Naime, u slučaju torzije testisa na CD UZV se ne prikazuje protok krvi u testisu. Bolesnik leži na leđima, te mu se CD UZV pregled radi preko mošnje, koristeći ultrazvučnu sondu i traje oko minutu.


3. Scintigrafija testisa

Tko? - liječnik specijalista nuklearne medicine

Gdje? - nuklearna medicina u bolnici

Scintigrafija testisa je metoda kod koje se koristeći radioaktivno obilježeni materijal (najčešće tehnecij-99m obilježen metilen difosfonatom) prikazuje dotok radioaktivnog sredstva u testis. Budući da radioaktivno sredstvo dolazi krvlju na osnovu toga se zaključuje da li postoji ili ne dotok krvi u testis.


Napomena: u tekstu su navedene pretrage koje se mogu raditi kod torzije testisa. To ne znači da su sve one neophodno potrebne, odnosno da ne postoje još neke pretrage koje nisu gore navedene, a koje se mogu raditi kod ove bolesti. Konačnu odluku o tome donijeti će izabrani urolog u dogovoru s bolesnikom.

V. Liječenje torzije testisa


Tko? - liječnik specijalista urologije

Gdje? - u bolnici

Liječenje torzije testisa je kirurško. Bolesnika se prima u bolnicu, te se nakon spinalne ili opće anestezije radi rez na mošnji i pristupa se na testis. Ukoliko je testis „živ“ (vitalan), odnosno nije jako oštećen radi se detorzija (testis se „odvrne“ u normalan položaj) i fiksira šavovima za skrotum. Nakon toga se napravi rez i na drugoj strani mošnje, te se fiksira i drugi testis, da bi se prevenirala pojava torzije na njemu.

Slika 1: Operacija torzije testisa, vidi se rotacija krvnih žila, te zastoj krvi u njima.

Operacija torzije testisa, vidi se rotacija krvnih žila, te zastoj krvi njima.Slika 2: Operacija torzije testisa, testis je "detorkviran".

Operacija torzije testisa, testis jeUkoliko je testis značajno oštećen, odnosno nekrotičan, isti se odstranjuje.

V. Zaključak


Torzija testisa je hitno stanje koje se liječi operacijom. Ukoliko je testis vitalan onda se radi detorzija i fiksacija šavovima, a ukoliko nije, testis se odstranjuje, nakon toga se radi fiksacija drugog testisa da bi se spriječila pojava torzije na njemu.

Nazad na vrh stranice !

Pitanja i odgovori !!!