www.urologija.hrUpala bubrega općenito


1. Što je to upala bubrega (pijelonefritis)?

Postoji više različitih uzroka upale bubrega, međutim najčešće se radi o mikroorganizmima, odnosno bakterijama koje „napadaju“ bubreg i uzrokuju njegovu upalu.


2. Kako mikroorganizmi dolaze do bubrega?

Najčešće dolaze iz donjeg dijela mokraćnog sustava (mokraćne cijevi i mokraćnog mjehura), mada mali dio uzročnika može doći i krvlju iz nekog drugog izvora u tijelu.


3. Je li upala bubrega ozbiljna bolest?

Je, može ugroziti i vas i vaš bubreg i treba je aktivno liječiti.


4. Može li se izliječiti upala bubrega?

Može.


5. Može li se upala bubrega ponoviti?

Može.


6. Što kada se upala bubrega ponavlja?

Ovisno o broju upala i vremenskom intervalu između njih, savjetuje se dodatna obrada (UZV, IVU, CT, odnosno cistoskopija) da bi se ustanovilo postoji li u podlozi nešto što može „podržavati“ upalu i uzrokovati njezina ponavljanja. Kod nekih bolesnika ponavljajuće upale mogu uzrokovati oštećenje bubrega.


7. Kako se liječi upala bubrega?

Liječi se antibioticima, te simptomatskom terapijom (lijekovi protiv temperature i bolova).


8. Primljen sam u bolnicu zbog upale bubrega koliko moram ostati u bolnici?

Ovisno o samoj upali, odnosno njezinoj težini i vašem općem stanju. U načelu se čeka barem 2 dana da bolesnik nema temperaturu da bi ga se moglo pustiti kući. Računajte oko 7 dana, +/- koji dan.


9. Kako ću znati da sam dobro nakon liječenja?

Nećete više imati tegobe koje ste imali ranije, kao što su bolovi u području bubrega, temperatura, zimica, tresavica, niti tegobe mokrenja. Laboratorijska i mikrobiološka analiza mokraće će pokazati da nemate povećan broj upalnih stanica i bakterija u mokraći, odnosno krvi.


10. Kako ću znati da mi se bolest vratila nakon liječenja?

Opet ćete imati slične ili iste tegobe koje ste imali ranije, te će vam iz krvi, odnosno mokraće biti izoliran povećan broj upalnih stanica i bakterije.


11. Što je to komplicirana upala bubrega?

Ovisi o definiciji, ovdje se u načelu uz upalu mogu javiti i komplikacije kao što je to apsces bubrega (propadanje normalnog tkiva bubrega i nastajanje šupljine ispunjene gnojem), sepsa (širenje bakterija po tijelu uz klinički odgovor bolesnika) itd.


12. Mogu li hranom ili nekim nadomjescima prehrane smanjiti vjerojatnost pojave upale bubrega?

Postoje neka sredstva za koja se smatra da mogu smanjiti vjerojatnost nastanka upale mokraćnog sustava, pa tako i upale bubrega kao što su brusnica i uvin čaj. Što se same hrane tiče, inače treba jesti što kvalitetniju, zdraviju i raznovrsniju hranu, što će dobro djelovati na cijeli organizam.


13. Mogu li hranom ili nekim nadomjescima prehrane smanjiti vjerojatnost povrata upale bubrega?

Postoje neka sredstva za koja se smatra da mogu smanjiti vjerojatnost povrata upale mokraćnog sustava, pa tako i upale bubrega kao što su brusnica i uvin čaj. Što se same hrane tiče, inače treba jesti što kvalitetniju, zdraviju i raznovrsniju hranu, što će dobro djelovati na cijeli organizam.


14. Mogu li na neki drugi način smanjiti vjerojatnost pojave upale bubrega?

Možete, bitno je da pazite na sebe, da uzimate dovoljno tekućine i da ne „zadržavate“ mokraću (odgađate mokrenje, iako imate osjet da trebate mokriti). Ukoliko ne pijete dovoljno i zadržavate mokraću, zadržava se i povećava broj bakterija koje mogu uzrokovati upalu.


15. Postoje li neke mjere koje će smanjiti vjerojatnost upale bubrega?

Postoje, ženama se savjetuje da se:

16. Što je to kultura urina?

To je dijagnostička metoda kojom se traže mikroorganizmi (bakterije) u mokraći (urinu).


17. Kako se pravilno daje mokraća za kulturu urina?

Bolesnik treba oprati vanjsko spolovilo mlazom tople vode i blagim sapunom, te nakon toga početi mokriti, nakon što je mokrio nekoliko sekundi pod mlaz mokraće stavlja se sterilna posudica u koju se onda nastavi mokriti, dovoljno je da se napuni oko pola posudice.


18. Tko će mi dati sterilnu posudicu za kulturu urina?

Vaš liječnik opće prakse, ili će vam dati sterilnu posudicu u mikrobiološkom laboratoriju, a posudica se može kupiti i u ljekarni.


19. Što ću onda s posudicom za kulturu urina koju sam napunio mokraćom?

Trebate je odnijeti u mikrobiološki laboratorij ili u bolnici ili u Domu zdravlja.


20. Koliko treba vremena da bi se dobio nalaz kulture urina?

Ovisno o ustanovi, može biti gotov već za 3 dana, ali može potrajati i koji dan više.


21. Koliko je taj nalaz siguran?

Ništa u životu nije 100% sigurno pa tako ni nalaz kulture urina. Rijetko se može desiti da se nije uspio dokazati mikroorganizam koji postoji u mokraći. To se zove lažno negativan nalaz (znači na papiru je negativan, a u stvarnosti je pozitivan), ali u načelu ova metoda je dosta pouzdana i daje dobre rezultate.

Nazad na vrh stranice !

Nazad !