www.urologija.hrUpala prostate općenito


1. Što je to upala prostate (prostatitis)?

Postoji više različitih uzroka upale prostate, međutim najčešće se radi o mikroorganizmima, odnosno bakterijama koje „napadaju“ prostatu i uzrokuju njezinu upalu.


2. Kako mikroorganizmi dolaze do prostate?

Najčešće dolaze iz donjeg dijela mokraćnog sustava (mokraće cijevi i mokraćnog mjehura), mada mali dio uzročnika može doći i krvlju iz nekog drugog izvora u tijelu.


3. Je li upala prostate ozbiljna bolest?

Je, naime može ugroziti i vas i vašu prostatu i treba je aktivno liječiti.


4. Može li se izliječiti upala prostate?

Može.


5. Može li se upala prostate ponoviti?

Može.


6. Što kada se upala prostate ponavlja?

Kod nekih bolesnika ponavljajuće upale mogu prijeći u kronični oblik, odnosno uzrokovati oštećenje prostate i „trajne“ tegobe bolesnika.


7. Kako se liječi upala prostate?

Liječi se antibioticima, te simptomatskom terapijom (lijekovi protiv temperature i bolova).


8. Primljen sam u bolnicu zbog upale prostate koliko moram ostati u bolnici?

Ovisno o samoj upali, odnosno njezinoj težini i vašem općem stanju. U načelu se čeka barem 2 dana da bolesnik nema temperaturu da bi ga se moglo pustiti kući. Računajte oko 5 dana +/- koji dan.


9. Kako ću znati da sam dobro nakon liječenja?

Nećete više imati tegobe koje ste imali ranije kao što su bolovi u području prostate, temperatura, zimica i tresavica, tegobe s mokrenjem i slično. Laboratorijska i mikrobiološka analiza mokraće i sjemena (ejakulata) će pokazati da nemate povećani broj upalnih stanica i bakterija u mokraći i sjemenu.


10. Kako ću znati da mi se bolest vratila nakon liječenja?

Opet ćete imati slične ili iste tegobe koje ste imali i prije, te će vam iz mokraće, odnosno iz sjemena biti izoliran povećani broj upalnih stanica i bakterija.


11. Što je to komplicirana upala prostate?

Ovisi o definiciji, ovdje se u načelu uz upalu mogu javiti i komplikacije kao što je to apsces prostate (propadanje normalnog tkiva prostate i nastajanje šupljine ispunjene gnojem), sepsa (širenje bakterija po tijelu uz klinički odgovor bolesnika) itd.


12. Mogu li hranom ili nekim nadomjescima prehrane smanjiti vjerojatnost pojave upale prostate?

Postoje neka sredstva za koja se smatra da mogu smanjiti vjerojatnost nastanka upale mokraćnog sustava, pa tako i upale prostate kao što su brusnica i uvin čaj. Što se same hrane tiče, inače treba jesti što kvalitetniju, zdraviju i raznovrsniju hranu, što će dobro djelovati na cijeli organizam.


13. Mogu li hranom ili nekim nadomjescima prehrane smanjiti vjerojatnost povrata upale prostate?

Postoje neka sredstva za koja se smatra da mogu smanjiti vjerojatnost povrata upale mokraćnog sustava, pa tako i upale prostate kao što su brusnica i uvin čaj. Što se same hrane tiče, inače treba jesti što kvalitetniju, zdraviju i raznovrsniju hranu, što će dobro djelovati na cijeli organizam.


14. Mogu li na neki drugi način smanjiti vjerojatnost pojave upale prostate?

Možete, bitno je da pazite na sebe, da uzimate dovoljno tekućine i da ne „zadržavate“ mokraću (odgađate mokrenje, iako imate osjet da trebate mokriti). Ukoliko ne pijete dovoljno i zadržavate mokraću, zadržava se i povećava broj bakterija koje mogu uzrokovati upalu. Također, bitno je da pazite na svoje spolno zdravlje, jer se dio uzročnika upale prostate prenosi spolnim kontaktom.


15. Što je to kultura urina?

To je dijagnostička metoda kojom se traže mikroorganizmi (bakterije) u mokraći (urinu).


16. Kako se pravilno daje mokraća za kulturu urina?

Bolesnik treba oprati vanjsko spolovilo mlazom tople vode i blagim sapunom, te nakon toga početi mokriti, nakon što je mokrio nekoliko sekundi pod mlaz mokraće stavlja se sterilna posudica u koju se onda nastavi mokriti, dovoljno je da se napuni oko pola posudice.


17. Tko će mi dati sterilnu posudicu za kulturu urina?

Vaš liječnik opće prakse, ili će vam dati sterilnu posudicu u mikrobiološkom laboratoriju, a posudica se može kupiti i u ljekarni.


18. Što ću onda s posudicom za kulturu urina koju sam napunio mokraćom?

Trebate je odnijeti u mikrobiološki laboratorij ili u bolnici ili u Domu zdravlja.


19. Koliko treba vremena da bi se dobio nalaz kulture urina?

Ovisno o ustanovi, može biti gotov već za 3 dana, ali može potrajati i koji dan više.


20. Koliko je taj nalaz siguran?

Ništa u životu nije 100% sigurno pa tako ni nalaz kulture urina. Rijetko se može desiti da se nije uspio dokazati mikroorganizam koji postoji u mokraći. To se zove lažno negativan nalaz (znači na papiru je negativan, a u stvarnosti je pozitivan), ali u načelu ova metoda je dosta pouzdana i daje dobre rezultate.


21. Što je to kultura ejakulata?

To je dijagnostička metoda kojom se traže mikroorganizmi u spermi (ejakulatu).


22. Kako se pravilno daje ejakulat za kulturu ejakulata?

Bolesnik treba oprati penis mlazom tople vode i blagim sapunom, te nakon toga krenuti sa samozadovoljavanjem (masturbacijom). Neposredno prije izbacivanja sperme treba prisloniti otvor sterilne posudice na vrh glansa penisa, znači tamo gdje sperma izlazi i zapravo svršiti u posudicu, te je zatvoriti.

Važno je da bolesnici ne budu spolno aktivni znači da nemaju spolni odnos, niti da se samozadovoljavaju 4 dana prije davanja uzorka ejakulata za mikrobiološku analizu, jer se time povećava vjerojatnost dokazivanja mikroorganizama u ejakulatu. Drugim riječima, ako smo jučer ili danas ejakulirali, imati ćemo manje ejakulata i u njemu manje mikroorganizama, te ćemo samim tim smanjiti vjerojatnost njihovog dokazivanja. U načelu kultura ejakulata se ne radi u akutnoj upali prostate.


23. Tko će mi dati sterilnu posudicu za kulturu ejakulata?

Vaš liječnik opće prakse, ili će vam dati sterilnu posudicu u mikrobiološkom laboratoriju, a posudica se može kupiti i u ljekarni.


24. Što ću onda s posudicom za kulturu ejakulata koju sam napunio ejakulatom?

Trebate je odnijeti u mikrobiološki laboratorij u bolnicu ili u privatni mikrobiološki laboratorij.


25. Koliko treba vremena da bi se dobio nalaz kulture ejakulata?

Ovisno o ustanovi, kao i o tome što se sve želi dokazati iz ejakulata, može biti gotov već za 3 dana, ali može potrajati i koji dan više.


26. Koliko je taj nalaz siguran?

Ništa u životu nije 100% pa tako ni nalazi kulture ejakulata. Rijetko se može desiti da se nije uspio dokazati mikroorganizam koji postoji u ejakulata. To se zove lažno negativan nalaz (znači na papiru je negativan, a u stvarnosti je pozitivan), ali u načelu ova metoda je dosta pouzdana i daje dobre rezultate.


Nazad na vrh stranice !

Nazad !