www.urologija.hrUpala testisa i epididimisa općenito


1. Što je to upala testisa i epididimisa (orchiepididymitis)?

To je bolest kod koje mikroorganizmi „napadaju“ testis (sjemenik), uglavnom zajedno sa epididimisom (pasjemenikom) i uzrokuju njihovu upalu.


2. Kako mikroorganizmi dolaze do testisa i epididimisa?

Najčešće dolaze iz donjeg dijela mokraćnog sustava (mokraćne cijevi, mokraćnog mjehura i prostate). Značajan broj uzročnika upale prenosi se spolnim putem, dok mali dio uzročnika može doći i krvlju iz nekog drugog izvora u tijelu.


3. Je li upala testisa i epididimisa ozbiljna bolest?

Je, naime može ugroziti i vas i vaš testis i treba je aktivno liječiti.


4. Može li se izliječiti upala testisa i epididimisa?

Može.


5. Može li se upala testisa i epididimisa ponoviti?

Može.


6. Što kada se upala testisa ponavlja?

Kod nekih bolesnika ponavljajuće upale mogu uzrokovati oštećenje testisa.


7. Kako se liječi upala testisa i epididimisa?

Liječi se antibioticima, te simptomatskom terapijom (lijekovi protiv bolova i temperature).


8. Primljen sam u bolnicu zbog upale testisa i epididimisa koliko moram ostati u bolnici?

Ovisno o samoj upali, odnosno njezinoj težini i vašem općem stanju. U načelu se čeka barem 2 dana da bolesnik nema temperaturu da bi ga se moglo pustiti kući. Računajte oko 5 dana +/- koji dan.


9. Kako ću znati da sam dobro nakon liječenja?

Nećete više imati tegobe koje ste imali ranije kao što su bolovi u području testisa, otok (povećanje) mošnje, temperatura, zimica, tresavica i tegobe prilikom mokrenja. Laboratorijska i mikrobiološka analiza mokraće i sperme (ejakulata) će pokazati da nemate povećani broj upalnih stanica i bakterija u mokraći i spermi.


10. Kako ću znati da mi se bolest vratila nakon liječenja?

Opet ćete imati slične ili iste tegobe koje ste imali i prije, te će vam iz mokraće, odnosno iz sperme biti izoliran povećani broj upalnih stanica i bakterija.


11. Što je to komplicirana upala testisa i epididimisa?

Ovisi o definiciji, ovdje se u načelu uz upalu mogu javiti i komplikacije kao što je to apsces testisa i epididimisa (propadanje normalnog tkiva testisa i njegova zamjena šupljinom ispunjenom gnojem), sepsa (rasap mikroorganizama po tijelu uz klinički odgovor bolesnika) itd.


12. Mogu li hranom ili nekim nadomjescima prehrane smanjiti vjerojatnost pojave upale testisa?

U načelu ne, ali inače treba jesti što kvalitetniju, zdraviju i raznovrsniju hranu, što će dobro djelovati na cijeli organizam.


13. Mogu li hranom ili nekim nadomjescima prehrane smanjiti vjerojatnost povrata upale testisa?

U načelu ne, ali inače treba jesti što kvalitetniju, zdraviju i raznovrsniju hranu, što će dobro djelovati na cijeli organizam.


14. Mogu li na neki drugi način smanjiti vjerojatnost pojave upale testisa i epididimisa?

Možete, značajan broj uzročnika upale testisa prenosi se spolnim kontaktom, zbog toga je važno da pazite na svoje spolno zdravlje, odnosno da pazite s kime imate spolne odnose.


15. Što je to kultura urina?

To je dijagnostička metoda kojom se traže mikroorganizmi (bakterije) u mokraći (urinu).


16. Kako se pravilno daje mokraća za kulturu urina?

Bolesnik treba oprati vanjsko spolovilo mlazom tople vode i blagim sapunom, te nakon toga početi mokriti, nakon što je mokrio nekoliko sekundi pod mlaz mokraće stavlja se sterilna posudica u koju se onda nastavi mokriti, dovoljno je da se napuni oko pola posudice.


17. Tko će mi dati sterilnu posudicu za kulturu urina?

Vaš liječnik opće prakse, ili će vam dati sterilnu posudicu u mikrobiološkom laboratoriju, a posudica se može kupiti i u ljekarni.


18. Što ću onda s posudicom za kulturu urina koju sam napunio mokraćom?

Trebate je odnijeti u mikrobiološki laboratorij ili u bolnici ili u Domu zdravlja.


19. Koliko treba vremena da bi se dobio nalaz kulture urina?

Ovisno o ustanovi, može biti gotov već za 3 dana, ali može potrajati i koji dan više.


20. Koliko je taj nalaz siguran?

Ništa u životu nije 100% sigurno pa tako ni nalaz kulture urina. Rijetko se može desiti da se nije uspio dokazati mikroorganizam koji postoji u mokraći. To se zove lažno negativan nalaz (znači na papiru je negativan, a u stvarnosti je pozitivan), ali u načelu ova metoda je dosta pouzdana i daje dobre rezultate.


21. Što je to kultura ejakulata?

To je dijagnostička metoda kojom se traže mikroorganizmi u spermi (ejakulatu).


22. Kako se pravilno daje ejakulat za kulturu ejakulata?

Bolesnik treba oprati penis mlazom tople vode i blagim sapunom, te nakon toga krenuti sa samozadovoljavanjem (masturbacijom). Neposredno prije izbacivanja sperme treba prisloniti otvor sterilne posudice na vrh glansa penisa, znači tamo gdje sperma izlazi i zapravo svršiti u posudicu, te je zatvoriti.

Važno je da bolesnici ne budu spolno aktivni znači da nemaju spolni odnos, niti da se samozadovoljavaju 4 dana prije davanja uzorka ejakulata za mikrobiološku analizu, jer se time povećava vjerojatnost dokazivanja mikroorganizama u ejakulatu. Drugim riječima, ako smo jučer ili danas ejakulirali, imati ćemo manje ejakulata i u njemu manje mikroorganizama, te ćemo samim tim smanjiti vjerojatnost njihovog dokazivanja.


23. Tko će mi dati sterilnu posudicu za kulturu ejakulata?

Vaš liječnik opće prakse, ili će vam dati sterilnu posudicu u mikrobiološkom laboratoriju, a posudica se može kupiti i u ljekarni.


24. Što ću onda s posudicom za kulturu ejakulata koju sam napunio ejakulatom?

Trebate je odnijeti u mikrobiološki laboratorij u bolnicu ili u privatni mikrobiološki laboratorij.


25. Koliko treba vremena da bi se dobio nalaz kulture ejakulata?

Ovisno o ustanovi, kao i o tome što se sve želi dokazati iz ejakulata, može biti gotov već za 3 dana, ali može potrajati i koji dan više.


26. Koliko je taj nalaz siguran?

Ništa u životu nije 100% pa tako ni nalazi kulture ejakulata. Rijetko se može desiti da se nije uspio dokazati mikroorganizam koji postoji u ejakulata. To se zove lažno negativan nalaz (znači na papiru je negativan, a u stvarnosti je pozitivan), ali u načelu ova metoda je dosta pouzdana i daje dobre rezultate.


Nazad na vrh stranice !

Nazad !