www.urologija.hrVarikokela (Varicocelle)


I. Općenito o varikokeli


Varikokela je zapravo proširenje vena testisa. Uglavnom se javlja na lijevom testisu, a mehanizam nastanka varikokele nije jasan. Mogla bi se povući paralela s venama na nogama, svi ih imamo, ali kod nekog su proširene, a kod nekog nisu.

Većinu bolesnika sama varikokela ne smeta, neki ni ne znaju da je imaju, međutim ona je važna jer može smanjiti broj i kvalitetu spermija što može jasno, nepovoljno djelovati na plodnost.

II. Klinička slika i simptomi varikokele


Većina bolesnika koji se javljaju urologu, zapravo dolazi jer im je „netko rekao“ da imaju varikokelu. Uglavnom se radi o liječniku obiteljske medicine, odnosno liječniku koji je bolesnika pregledao na sistematskom pregledu.

III. Dijagnostika i obrada varikokele


1. Pregled testisa

Tko? - pregled obavlja liječnik specijalista urologije

Gdje?

  1. urolog u urološkoj ambulanti u bolnici
  2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji

Liječnik rukom pregledava testise, njihovu veličinu, oblik, osjetljivost, odnosno bolnost na dodir, te prisutnost proširenih vena. Sam pregled traje oko desetak sekundi.


2. Color Doppler ultrazvuk testisa (CD UZV testisa)

Tko? - pregled obavlja liječnik specijalista urologije ili radiologije

Gdje?

  1. urolog u urološkoj ambulanti u bolnici
  2. urolog u privatnoj urološkoj ordinaciji
  3. radiolog na radiologiji u Domu zdravlja
  4. radiolog na radiologiji u bolnici
  5. radiolog u privatnoj radiološkoj ordinaciji

Color Doppler ultrazvuk (CD UZV) testisa je metoda gdje se koristeći UZV aparat prikazuje testis, ali i njegove krvne žile. Naime, kod varikokele se na CD UZV mogu vidjeti proširene vene, te odrediti stupanj njihovog proširenja. Bolesnik leži na leđima, a UZV pregled se radi preko mošnje, koristeći ultrazvučnu sondu i traje oko minutu.


3. Spermiogram

Tko? - bolesnik nakon masturbacije daje uzorak sperme u specijalnoj sterilnoj posudici (može se kupiti u ljekarni) kod kuće ili u zdravstvenoj ustanovi

Gdje? - u ustanovi koja ima laboratorij i uređaj za analizu sjemena (uglavnom bolnice)

Spermiogram je analiza sjemena. Bolesnik daje uzorak sjemena koji se analizira u specijalnom uređaju, te se dobivaju informacije o broju spermija, te njihovom izgledu i pokretljivost. U načelu za oplodnju je dovoljan samo jedan spermij, ali nije bez razloga priroda napravila da ih ima na milione i što ih je više i što su bolji to je i oplodnja, mogli bi reći „bolja“.

Važno je da bolesnici ne budu spolno aktivni znači da nemaju spolni odnos, niti da se samozadovoljavaju 4 dana prije davanja uzorka sjemena za spermiogram, jer se time povećava vjerojatnost dobivanja „objektivnog“ nalaza. Drugim riječima ako smo jučer ili danas ejakulirali, imati ćemo manje sjemena, te samim time vjerojatno dobiti lošiji nalaz nego što on stvarno jeste.


Napomena: u tekstu su navedene pretrage koje se mogu raditi kod varikokele. To ne znači da su sve one neophodno potrebne, odnosno da ne postoje još neke pretrage koje nisu gore navedene, a koje se mogu raditi kod ove bolesti. Konačnu odluku o tome donijeti će izabrani urolog u dogovoru s bolesnikom.

IV. Liječenje varikokele


Varikokela se liječi operativnim zahvatom po Polomo-Robb-u

Tko? - liječnik specijalista urologije

Gdje? - u bolnici

Bolesnik se prima u bolnicu i nakon što je anesteziran spinalnom anestezijom napravi se mali rez s lijeve strane prema boku. Kroz rez se pristupi na venu testisa koja zapravo ide od testisa prema bubregu i ista se podveže, te se rana zatvori. Operacija traje oko 45 minuta, a bolesnik ide kući nakon oko 2 dana. Treba se javiti na kontrolu izabranom urologu.


Slika 1: Ožiljak nakon operacije varikokele (s lijeve strane bolesnika na donjem dijelu trbuha).

Ožiljak nakon operacije varikokele
Za očekivati je da se broj i kvaliteta spermija oporave nakon ove operacije, međutim za to je potrebno određeno vrijeme (oko 6 mjeseci). Međutim, kod dijela bolesnika ne dolazi do značajnog oporavka spermija, ali ova operacija je ono što se radi svugdje u svijetu kada bolesnici imaju varikokelu i ukupni rezultati su zapravo dobri, ali kako ništa u životu nije 100%, nije ni uspjeh ove operacije.

V. Zaključak


Varikokela je proširenje vena testisa i najčešće se javlja kod mladih muškaraca. Uzrok nastanka varikokele nije jasan, a ona može smanjiti kvalitetu sjemena i time djelovati na plodnost. Liječi se operativnim zahvatom, a kod većine bolesnika nakon operacije dolazi do oporavka spermija.

Nazad na vrh stranice !

Pitanja i odgovori !!!